MAKYAJIN TARİHÇESİ | PINAR AKTAŞ - Profesyonel Makyöz PINAR AKTAŞ 05547445417

MAKYAJ ÖRNEKLERİ

MAKYAJIN TARİHÇESİ | PINAR AKTAŞ


Son dönemlerde makyaj sektörü ilerledikçe tarihçesi de merak edilir oldu. Bu konuyla ilgili merak edilenleri kısaca özetlemek istiyorum. Makyaj tarihi milattan binlerce yıl öncesine kadar gitmektedir. Mısır duvar resimlerinde figürlerin yüzlerinin hep makyajlı, boyalı olarak çizildiği dikkatleri çekmektedir. Eski Mısır'da özellikle gözleri belirginleştirmek için sürme çekilmesi günümüze kadar gelen bir uygulamadır. Eski çağlarda savaşlara hazırlık törenlerinde ve savaşa gidilirken erkeklerin yüzlerini çeşitli bitkilerden elde edilen boyalarla boyadıkları bilinmektedir. Yine bu çağlarda dini törenlerde büyücü rahiplerinde yüz boyaları dikkat çekicidir.
Yıllar geçtikçe makyaj genelde kadınların yaptığı ve güzelleşmek için uyguladıkları bir işlem haline gelir. Yanakları ve dudakları renklendirmenin daha sağlıklı bir görünüm kazandırdığı keşfedilir ve uygulanmaya başlar. Boyalar bitkilerden elde edilen boyalardır. Yüzü beyazlaştırmak için kullanılan pudralar yaygınlaşmış, gözlere sürmeler çekilmiştir. Ünlü Mısır kraliçesi Kleopatra güzelliğine düşkün, makyaja meraklı kadınlardan biridir. Eski dönemlerde gösteri sanatı iyice ortaya çıkmaya başladıkça sahne makyajı ortaya çıkmaya başlar. Altıncı yüzyıl civarında sahne makyajı yapılmaya başlar. Artık dünyada yüz hatlarını güzelleştirmek için makyaj malzemeleri kullanılmaktadır. Teknikler ve malzemeler çok gelişmiş ve üreticilik önem kazanmıştır.


Makyajın bilinen anlamı yüz ve cildin, güzelleştirme amacı ile çeşitli kozmetik ürünlerle boyanmasıdır. Bunun yanında, sinema ve tiyatroda, artistik efektlerle, vücut ve yüz hatlarının değiştirilerek yeni karakterler oluşturulmasında; renkli masal prenseslerinden korkunç uzay yaratıklarına değişik tiplemeler uygulamalarında, katkısı büyüktür. Makyajın tarihçesi, kozmetikler gibi çok eskilere dayanır. Milattan üç bin yıl evvel, Mısırlılar dudaklarına ruj, gözlerine boya kurşun, bakır taşı gibi maddeler kullanarak sürerlerdi. Doğudan ipek taşıyan kafilelerle, bu gelenekler Avrupa'da, önce Grek ve Roma Uygarlıkları'na yayıldı. Birinci yüzyılda, Neron ve Poppee tenlerini üstübeç ve tebeşirle beyazlatırlar, gözlerine sürme çeker, dudaklarına ruj sürerlerdi. Bunların Tüm Avrupa'ya , özellikle kuzey ülkelerine yayılması, Haçlı Seferleri sonrası gerçekleşti. Avrupa sokaklarından yayılan kötü kokulara çare olarak parfüm kullanılmaya başlandı. On üçüncü yüzyıldan itibaren, soylular, saç boyası, fondöten ve parfüm kullanmaya başladılar.
On yedinci yüzyıldan itibaren, asillere özgü kullanımından dışarı taşarak, makyaj, tüm sosyal sınıflar arasında yaygınlaşmaya başladı. Modern makyaj ise, asıl " sinema " nın etkisi ile, 1920'lerde popülaritesini artırdı. O gün bu gündür gelişmiş teknolojisiyle her sınıftan insanların vazgeçilmez tutkusu oldu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

MAKYAJLA İLGİLİ HER TÜRLÜ SORU VE GÖRÜŞLERİNİZİ BEKLİYORUM | Güzellikler Dilerim | PINAR AKTAŞ |

Profesyonel Makyöz PINAR AKTAŞ 05547445417 | 0554 744 54 17 1996™ | Pro Makyaj Artisti | En İyi Makyöz 1996™

Tema resimleri pinaraktas tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.